ГРЪЦКО-ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ РЕЧНИК

ГРЪЦКО-ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ РЕЧНИК

  • 94.00 лв.

Описание

Това е първият по рода си Гръцко-църковнославянски речник. Подобно издание не е правено никога досега. До неговото излизане не съществуваше речник, който да е от гръцки към църковнославянски. Това позволява да се проследи формирането на литургическия език, с който си служим и днес, както и по-добре да се разбере синонимията на богословските термини, възникнала от наслагването на различните славянски традиции на превод от гръцки.

Речникът е базиран на Речника на църковнославянския език в два тома от архим. Атанасий (Бончев) и включва 14 625 речникови статии, проследяващи 33 307 гръцко-църковнославянски лексикални паралели. Съставител и автор е проф. Иван Христов. Редактор е проф. Анна-Мария Тотоманова. Изданието е осъществено от Фондация „Наследство на Зографската света обител“, като част от издателската поредица „Към изворите“.

Речникът представлява интерес за свещенослужителите, за богословите-литургисти и изобщо за всички, които се интересуват от историята на литургическия език. Той ще е полезен също за патролозите, догматистите и историците на философията, както и за езиковедите слависти и за занимаващите се с превод от гръцки.

---------------------------

Корици: твърди

Страници: 912

Година: 2019

Виж продукти от категория:

Отзиви (0)

Този продукт няма отзиви.

Още от категорията

ИКОНИТЕ РАЗКАЗВАТ ИКОНИТЕ РАЗКАЗВАТ

20.00 лв.

Православен календар 2023 Православен календар 2023

1.50 лв.

Рождественски картички Рождественски картички

2.50 лв.

Абонирайте се за нашия бюлетин