История на храм "Свети пророк Илия" в Княжево и на военния паметник в храмовия двор

История на храм "Свети пророк Илия" в Княжево и на военния паметник в храмовия двор

  • В наличност
  • Издателство: Ариматея
  • Автор: Сборник
  • 25.00 лв.

Описание

През 2023 г. се навършват 130 години от освещаването на храм „Свети пророк Илия” в столичния квартал Княжево от епископ Партений (отпосле Софийски митрополит). По този повод, с благословението на Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит се издава настоящата книга, в която се припомня историята на храма от идеята за изграждането му преди почти век и половина до наши дни.

През 2024 г. се навършат и 110 години от поставянето на паметника на загиналите княжевци в Балканската и Междусъюзническата войни (1912-1913 г.). Затова в първите две части на изданието се представя на читателя дословно книгата на иконом Стефан поп Минев, издадена през далечната 1915 г. и посветена на този паметник. За да се предаде духът и въжделенията на нашия народ през онази епоха, текстът ѝ се публикува със съгласието на наследниците и без корекции, освен изискуемото техническо за целта нормализиране.

Съставител на книгата и автор на третата ѝ част, с най-новата история, е иконом Дилян Цветков, председател на църковното настоятелство на храма. Той в предговора споделя:

„Често пъти нещата, които са непосредствено около нас, неща, които са винаги пред очите ни, ние мислим, че добре познаваме и затова почудата ни е искрена, когато чуем някоя история, свързана с тях, и тя обори усещането ни за изчерпателното им познаване. Надявам се настоящата книжка да постигне именно това и да задълбочи любознателния интерес към духовното сърце – храм „Св. пророк Илия”, на нашия растящ, но неостаряващ столичен квартал Княжево.“

Изданието е луксозно оформено, с автентични портретни фотографии и цветно приложение.

----------------------

Корици: твърди

Година: 2023

Виж продукти от категория:

Отзиви (0)

Този продукт няма отзиви.

Още от категорията

Абонирайте се за нашия бюлетин