ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК ЗА БОЛЯЩИ
ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК ЗА БОЛЯЩИ

ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК ЗА БОЛЯЩИ

Автор :Сборник
Издателство :Синодално издателство
Наличност :ДА
Цена : 5,50 лв.
Количество :  

Когато сме болни чувстваме, че човешкият живот е подобен на цвете, което щом разцъфне, почти веднага повяхва; както и на облак, който се разсейва и не оставя следа. Разбираме, че дните ни изчезват като сянка; че тялото ни съхне като полска трева; че животът и на най-здравия и силен човек е само полъх; че с всяко вдишване и издишване животът на тялото намалява и че биенето на сърцето му, подобно удари на метроном, го приближава към последния час, който при повечето хора настъпва в онзи миг, когато си мислят, че имат още много време до този час.

О, болест, горчиво, но силно лекарство! Както солта предотвратява загниването на рибата или месото, така и всяка болест опазва духа ни от греховна гнилост и тление и не позволява в нас да се зараждат страсти - душевните червеи.

Независимо дали при връхлетяло ни страдание ние ще проявим търпение, или не - то няма да ни отмине. С проява на нетърпение при страданието ние не ще избегнем онова, което Божият промисъл ни е отредил. От нетърпението не ще последва нищо друго, освен вреда и пагуба. Докато именно чрез търпението се облекчава всяко едно страдание.

В миговете на страдание човек започва да си задава въпроса: защо на мен или защо аз. Тогава се замисля за живота и за смъртта, за Бога и Неговото присъствие. И като се обръща към Господа за помощ, в своето съзнание той започва да води своеобразен диалог с Него, като Му говори, а често пъти пристъпва и към първите си прочувствени молитви. 

Тогава, под покрова на молитвения диалог, нека с търпение да очакваме милостивата помощ на Лекаря на лекарите - Господ Бог, за Когото няма неизлечими болести и Който може всяка сълза да изтрие от всяко едно човешко лице, изпращайки милостива помощ на нас и на лекуващите ни лекари чрез Своите спомощници - светите ангели и светиите лечители.

Тук ви предлагаме специално подбрани молитви за минутите на душевни и телесни страдания.

От съставителите

--------------------------

Корици: меки

Страници: 163

Година: 2019