СЛУЖБА на преподобни Паисий Светогорец
СЛУЖБА на преподобни Паисий Светогорец

СЛУЖБА на преподобни Паисий Светогорец

Автор :Сборник
Издателство :Зографска Света Обител
Наличност :ДА
Цена : 17,00 лв.
Количество :  

Чрез настоящото издание имаме радостта да предоставим на християните в България службата на преподобни Паисий Светогорец - един от най-обичаните и известни съвременни светци на православната Църква. Към съставянето на последованието пристъпихме след изразено желание за това от Светия Синод на Българската православна църква.
Службата е съставена в пълен размер - за бдение, но във всеки манастир или храм от нея може да се използват по-малки части според възможностите, желанието и преценката на братството или енорията.
Тази служба е превод от съществуващата на гръцки език служба, съставена и издадена от Девическта света обител „Св. Иоан Богослов” в Суроти. Както е известно, обителта е създадена и почти 30 години е обгрижвана от преподобния Старец. Там лежат и светите му мощи. При превода запазихме смисъла и изразността на отделните тропари и стихири, но също така съхранявахме и оригиналната метрика на песнопенията - така както и в издадените преди служби на преподобните Софроний Атонски и Порфирий Кавсокаливит. Използваме същите знаци за разделяне на метричните фрази - червена средна точка в „подобните” и звездички в самогласните стихири и „славите”.
Отново към службата има няколко приложения”.

 Из предисловието, от съставителя

Приложения:
• Нотирани текстове на цялата служба
• Катавасиите на църковнославянски (преработени, така че да отразяват точно метричната структура на гръцките катавасии)
• Текстовете на паримиите на български език, евангелските и апостолските четива

Преводач: йером. Атанасий Зографски

--------------------------

Корици: меки

Страници: 168

Година: 2024