ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ ПРОРОКЪТ, Свидетелства, II том
ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ ПРОРОКЪТ, Свидетелства, II том

ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ ПРОРОКЪТ, Свидетелства, II том

Автор :Сборник
Издателство :Зографска Света Обител
Наличност :ДА
Цена : 25,00 лв.
Количество :  

Книгата съдържа 54 нови свидетелства от различни хора, повече или по-малко свързани с преп. Порфирий. Те разказват неизвестни случки и разкриват непознати страни от дълбокия образ на един от най-чудните светци в историята на Православната църква. Убедително е засвидетелствана способността на преподобния отец да прониква в бъдещето и миналото, да вижда ясно скритото в телата и душите на хората и така да съдейства на тяхното изцерение.

Преподобни Порфирий пророкът е издание на атонската килия „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Карея и сега излиза в поредицата издания на фондация „Наследство на Зографската св. обител“ в превод на български език от монах Климент.

В предговора към гръцкото издание се казва:

„Много чудеса на свети Порфирий най-вероятно ще останат неизвестни завинаги, както също и големите му духовни подвизи, които той старателно прикриваше. Тази книга е поредното малко късче от тайнствената мозайка, която ще се разкрие пред нас след смъртта ни.

Свети Порфирий е неповторимо явление в историята на нашата Църква не само заради изключителните си дарби, тайното си подвизаване или безграничната си любов, но и заради уникалното си учение. Той прогонва от нас страха от наказанието и ада, като прави Христос наш приятел, наш брат. Съветва ни да презираме страстите, да не се занимаваме със злото в себе си, а да се отдадем с цялата си душа, с трепет на любовта към Христос. По този начин светецът ни води до безкръвно освещение, защото подвизите, които са абсолютно необходими, сега вече се извършват от любов и благодарност към Бога.

Обикновено се наслаждаваме на плодовете на някое дърво без да мислим за усилията и грижите, които са необходими преди това. Наслаждаваме се на благодатта на светеца, без да мислим за подвизите и жертвите, които е правил, така че не само да достигне толкова високо, но и преди всичко да остане за седемдесет години едно истинско, най-сияйно и най-топло слънце. Слънце, което изгря от Света гора и озари краищата на земята. Наистина е невъзможно човек да покаже цялата духовна борба на светеца. Такъв опит би бил равносилен на това да запалим една свещ, за да осветим цялата планета. Настоящата книга представлява може би една такава свещичка“.

----------------------

Корици: твърди

Година: 2021