Словото на апостолите

Словото на апостолите

  • 20.00 лв.

Описание

Сборникът „Слово на апостолите“ от известния проповедник и химнописец митрополита на Едеса, Пела и Алмопия Иоил (Франгаку) се издава от Варненска и Великопреславска света митрополия през 2021 г. Изданието съдържа беседи върху неделните апостолски четива, които се четат през годината в православните храмове, разделени на пет части: Период от Цветния Триод, Недели на Матей, Недели на Лука, Постен Триод и Менологий. Преводът е извършен от Златина Иванова, редактор е Мариян Стоядинов, коректор - Лора Султанова.

Предговор към българското издание на Негово Високопреосвещество Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 Любезни читателю,

 Свети апостол Павел ни учи, че „Словото Божие е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч ... то преценява помисли и намерения сърдечни“ (Евр. 4:12). Затова за православния християнин няма нищо по-полезно от това да се задълбочава в изучаването на Божието слово, което ни помага да познаем себе си и Божията воля за нас. С искрена духовна радост представяме на вниманието на благочестивите християни в нашата епархия сборника „Словото на апостолите“, съдържащ проповеди на известния проповедник и химнописец на Гръцката православна църква митрополита на Едеса, Пела и Алмопия г-н Иоил.

 Митрополит Иоил е познат на християните у нас, тъй като е бил гост на Седмицата на православната книга във Варна. Той е автор на множество книги, а неговият дар на проповедник е всепризнат в родината му. Затова за нас е чест да издадем на български език неговите слова, посветени на апостолските четива през неделните дни. С простотата, присъща на евангелското слово, той разкрива пред нас удивителната дълбочина на апостолската проповед и нейната вечна актуалност - едно живо свидетелство, че Иисус Христос е същият вчера, днес и вовеки (Евр. 13:8).

 Към проповедите, които владика Иоил е произнасял устно през годините, в книжното издание са добавени множество цитати на светите Отци, които са най-авторитетните тълкуватели на Св. Писание. Всичко това превръща тази книга в ценно пособие за всички свещеници и катехизатори, които благовестят на вярващия народ за нашия Господ Иисус Христос. Книгата представлява душеполезно четиво и за всички християни, които ще видят какъв е бил животът на християнските общини в ранната Църква. Словото на апостолите, Христови приятели, е живо и действено, както словото на Господа. То има в себе си сила, която възражда душите, подбужда към покаяние и преобразява човека.

 Трябва да обърнем внимание, че в настоящата книга апостолските откъси са подредени според утвърдената в Гръцката православна църква практика. Известно е, че редът на неделните апостолски четива се определя спрямо празника Възкресение Христово - Пасха, както и в зависимост от празника Въздвижение на Честния Кръст, който е неподвижен (14 септември).

 Всяка година обаче в богослужебния календар на Църквата се наблюдава известна промяна в последователността на неделните апостолски и евангелски четива в периода след Въздвижение на Честния Кръст. Това означава, че неделите не следват аритметичната последователност, като много често някои апостолски четива остават непрочетени през годината, а на тяхно място се четат други. Причините за това са множество и разнородни (литургични, исторически и пр.). Те са изяснени подробно и задълбочено от големия литургист проф. Йоанис Фундулис (1927 - 2007) и тук няма да се спираме на тях. Българският читател лесно ще се ориентира, поглеждайки съдържанието на книгата, където за всяка неделя е дадена посочката на определеното за деня апостолско четиво.

 Призовавам Божието благословение да бъде с всички вас за възрастване във вярата и благоуспяване в познанието на Божието Слово. Амин.

 С обич в Христа,

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан


Към читателите. Предисловие от Негово Блаженство Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним

 Словото на Бога е винаги актуално, тъй като е неотделимо свързано с нашия Господ Иисус Христос, Който е същият „вчера и днес, и во веки веков“ (Евр. 13:8). Още по-видима е неговата вечна валидност в книгите на Новия Завет. Там откриваме Самия Господ да поучава Божия народ с жив глас, както и Неговите ученици и апостоли да проповядват и съветват първите християни чрез писма.

 Църквата проповядва евангелското и апостолско слово на Бога преимуществено в светите храмове, и то по време на най-голямото от нейните тайнства, което е божествената Литургия. В божественото тайноводство на вярващите се предлата и безплътното Слово Божие, и въплътеното Слово, тоест тялото и кръвта Христови. Затова и свети Николай Кавасила отбелязва, че по време на божествената Литургия вярващите получават двойна полза, като се освещават и от божествените текстове, и от приемането на Тялото и Кръвта Господни.

 Словото Божие не е просто житейско поучение, но както подчертава апостол Павел, „е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч: то прониква до раздяла на душа и дух“ (Евр. 4:12). Колко важно е словото Божие личи от възгласа на йерея преди прочитането на Апостолското четиво: „Премъдрост! Да внимаваме!“, тоест призовава ни с внимание и много съсредоточено да изслушваме апостолското слово. По подобен начин и апостолите, когато проповядвали Божието слово, подчертавали: „... изслушвайте тези думи“ (Деян. 2:22). Апостолите считали служението на Божието слово за най-важно духовно дело (виж Деян. 6:2).

 Имайки предвид всичко това, Високопреосвещеният митрополит на Едеса, Пела и Алмопия Иоил издаде настоящата книга, която представлява сборник от писмени проповеди върху апостолските четива по време на божествената Литургия. Неговите проповеди се отличавават с яснота на мисълта, задълбоченост на богословските поучения както по отношение на догмата, така и на етоса на Църквата, като ни запознават с неизчерпаемото богатство на отеческото учение, с което той подкрепя и украсява словото си.

 Благодарим и поздравяваме Високопреосвещения митрополит на Едеса, Пела и Алмопия Иоил за грижата, усилието и написването на настоящата книга, като молим нашия Господ и Бог да му дари здраве, дълголетие и неуморимо дръзновение да поучава народа в евангелските спасителни Божии слова.


ПРЕДГОВОР

 Словото на Бога е оръжието, с което разполага Църквата, за да воюва с древния враг на нашето спасение - дявола. То е слово обучително, за да разберат хората истината на Евангелието и да започнат да се стремят и да се подвизават за вечния живот. То е слово, което носи духовна отмора, което те води до жива връзка с Христос, което създава центрове на любов към ближния, което лекува страстите, което помага на слушащия го да стигне до края, до Божието Царство.

 Словото Божие не е бюлетин за религиозни новини, нито е изброяване на исторически църковни събития. Словото Божие е живо присъствие на Христос, което дава възможност на слушащия го да вкуси от хранителните семена на православната проповед.

 Преди години написахме една поредица от проповеди за вярващите в храмовете на нашата митрополия. Заедно с моите сътрудници решихме да я издадем в печатен вид, за душевна полза на всички православни християни. Издадохме няколко апостолски четива и се надяваме по-късно да публикуваме и други подобни серии.

 Върху тази книга се трудиха моите сътрудници, които са и мои духовни чеда, отец Пантелеймон Каралазос, проповедник в нашата митрополия, нашият прессекретар отец Елевтерий Хараламбидис, двама много добри миряни богослови - Анастасиос Киулмуратоглу и Димитриос Димбарис. Те извършиха предпечатната подготовка, сравниха цитатите от Свещеното Писание и светите отци, които излползвам в текста, и като цяло извършиха редакция на книгата. Благодаря им сърдечно, благодарен съм им и моля Бог да им въздаде за усилието с много благодат, сила и здраве. Също така благодаря и на Т. Н., който с радост пое разходите по издаването на тази книга.

 Нашето начинание несъмнено ще има и грешки. Бъдете снизходителни към тях.

Едеса, 8 ноември 2018 г.

Празникът на светите Архангели

С много благопожелания:

Митрополит на Едеса, Пела и Алмопия Иоил

Виж продукти от категория:

Отзиви (0)

Този продукт няма отзиви.

Още от категорията

Съвременни старци на Православието Съвременни старци на Православието

25.00 лв.

Да достигнеш святост Да достигнеш святост

8.00 лв.

Добрият старец ГАВРИИЛ Добрият старец ГАВРИИЛ

10.00 лв.

Пазител на душата Пазител на душата

4.40 лв.

Абонирайте се за нашия бюлетин