Образци на пастирско служение в Русия през 18 - 20 век
Образци на пастирско служение в Русия през 18 - 20 век

Образци на пастирско служение в Русия през 18 - 20 век

Автор :Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков)
Издателство :Двери
Наличност :ДА
Цена : 10,00 лв.
Количество :  

Книгата представя ярки личности от църковната история на Русия – митрополити, епископи, свещеници, известни със своя свят живот, плодотворна дейност и огромно влияние върху вярващите хора. Авторът се е постарал да акцентира върху особеностите на тяхната пастирска дейност, като е потърсил общите черти на всеки добър пастир и е посочил характерните особености на отделните духовници, описани в книгата. Ако за едни грижата за душите на пасомите преминава през книжовното богословско творчество, през наставления, писма и проповеди, то за други това е личната среща и беседа, постоянната молитва и ежедневно богослужение.

Изследването на митр. Йосиф обхваща пастирското дело на руски духовници, които са живели в три столетия, но тяхното служение, посветено на спасението на човешките души и насочването им към Царството Божие, не зависи от времето.

В изследването си митр. Йосиф включва пастирския опит на известните руски светители Московски митрополити Платон (Левшин), Филарет (Дроздов) и Инокентий (Вениаминов-Попов). Втората част е посветена на пастирския подвиг на преподобните: св.  Серафим Саровски Чудотворец, епископ Теофан Вишенски (Затворник), старците от Оптинската пустиня и йеросхимонах Варнава (Вискунски). Третата глава от книгата представя пастирското служение на свещениците Йоан Сергиев Кронщатски, Алексий Мечов и Валентин Амфитеатров.

Книгата е ценно четиво за днешните пастири и служители на Църквата не само като ръководство в пастирската работа, но и като вдъхновение за служение. Представените в нея образи са пример за това, че пастирското служение има много лица, че всеки е призван според дарбите си да дава своя принос за изграждането на Църквата и насочването на човешките души към Бога. Книгата е интересна и с това, че разкрива старанието и задълбочеността, с които младият йеромонах Йосиф е изследвал делото на великите пастири на Руската църква, подготвяйки се за своето служение на архипастир на Българската църква.

В предговора към изданието авторът днес посочва, че книгата е насочена не само към пастирите, но и към всеки християнин. „Всички светители, подвижници и свещеници Господни, включени в книгата, с живота и трудовете си могат да ни помогнат да станем още по-добри православни християни, като в ежедневието си научим от тях мъдростта:

- как да водим православен начин на живот – у дома, на работа, на улицата;

- как да изоставим пасивния и да подсилим активния си църковен живот;

- как да уверим народа в Църквата, че Божията любов включва и несполуките в живота;

- как да научим народа така да познава Бога, че любовта Му да ни промени да бъдем по-добри, да ни милва и спаси;

- как да научим пасомите си сами да се учат от грешките си, за да растат във вярата си;

- как да помогнем на Божия народ да разпознава разликата между светската истина и Божията истина“.

В заключение митр. Йосиф отправя апел към своите читатели: „Много бих искал, за което се и моля, всеки един от многочтимите читатели на тази книга да си избере като любим или предпочитан поне един от светите отци, тук поменати, като си обещае да го опознае добре и да го следва в живота си“.

-----------------------

Корици: меки

Година: 2020