ГРЪЦКО-ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ РЕЧНИК
ГРЪЦКО-ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ РЕЧНИК

ГРЪЦКО-ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ РЕЧНИК

Автор :Съст. Иван Христов
Издателство :Зографски манастир, Света Гора
Наличност :ДА
Цена : 94,00 лв.
Количество :  

Това е първият по рода си Гръцко-църковнославянски речник. Подобно издание не е правено никога досега. До неговото излизане не съществуваше речник, който да е от гръцки към църковнославянски. Това позволява да се проследи формирането на литургическия език, с който си служим и днес, както и по-добре да се разбере синонимията на богословските термини, възникнала от наслагването на различните славянски традиции на превод от гръцки.

Речникът е базиран на Речника на църковнославянския език в два тома от архим. Атанасий (Бончев) и включва 14 625 речникови статии, проследяващи 33 307 гръцко-църковнославянски лексикални паралели. Съставител и автор е проф. Иван Христов. Редактор е проф. Анна-Мария Тотоманова. Изданието е осъществено от Фондация „Наследство на Зографската света обител“, като част от издателската поредица „Към изворите“.

Речникът представлява интерес за свещенослужителите, за богословите-литургисти и изобщо за всички, които се интересуват от историята на литургическия език. Той ще е полезен също за патролозите, догматистите и историците на философията, както и за езиковедите слависти и за занимаващите се с превод от гръцки.

---------------------------

Корици: твърди

Страници: 912

Година: 2019