ДЕСЕТОГЛАСНА ДУХОДВИЖИМА ТРЪБА
ДЕСЕТОГЛАСНА ДУХОДВИЖИМА ТРЪБА

ДЕСЕТОГЛАСНА ДУХОДВИЖИМА ТРЪБА

Автор :Старецът Йосиф Исихаст
Издателство :Православно Отечество
Наличност :ДА
Цена : 5,90 лв.
Количество :  

Тази книга е посветена на трудовете и подвижничеството, които са път към Небесното Царство. Тя е отеческо наставление за ръководство за постигане на спасително духовно устроение. В основата на тези боговдъхновени слова е деятелният и съзерцателен опит на блажения старец Иосиф Исихаст, който възражда през ХХ век на Атон почти забравената традиция на безмълвието и умната молитва. „Строгото му самоотричане и практическото прилагане на отеческото предание към своя личен животпише за него атонският старец Иосиф Ватопедски, негово духовно чедо, – грижата му за спасението на ближния, изпълнена с отеческа любов, бяха точно възпроизвеждане на житието на светите Отци, потвърждаващо светоотеческото предание”.

Във втория том на вече изчерпаното изданиеСтарецът Йосиф Исихаст“, включващ отечески завети, аз се опитах да дам тълкувание и обяснение на собственоръчно записаните беседи и на духовния опит на преподобния наш отец Йосиф Исихаст, наречени от негоДесетогласна духодвижима тръба“.

В преизданието на тази книга счетох за целесъобразно да поместя и самия ръкопис на отеца, както той беше написан от него, като поправих само правописните неточности.

Тези, у които духовните чувства са обучени (Ср. Евр. 5:14), без труд и дълги търсения ще проумеят, каква е дълбочината и широчината, и височината (Ср. Еф. 3:18) на духовното устройство, към което силата на покаянието по Божията благодат води желаещите да се спасят, защото нашият Господ Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки (Евр. 13:8). Ще проумеят и това, как раждащият светии Атон, без да старее, произвежда своите духовни филизи.


Монах Йосиф