Митилинските новомъченици и чудотворци
Митилинските новомъченици и чудотворци

Митилинските новомъченици и чудотворци

Издателство :
Наличност :ДА
Цена : 9,00 лв.
Количество :  

През последните години гръцкият остров Лесбос или Митилини, както го наричат местните жители, стана още по-притегателен за православните християни. Това стана след откриването на мощите на светите Рафаил, Николай и Ирина - мъченици от XV век и велики чудотворци в наше време. Техният манастир на Кариес, над Терми, е обект на непрекъснато поклонничество и чудотворство. Но до средата на миналия век никой не знаел нищо за тях, нито пък там имало манастир. Всичко започнало в края на 60-те години на миналия век, когато на това място била открита забележителна находка: руини на средновековен византийски манастир и няколко мъчнически гроба. Това станало при изпотните работи за постройка на нов храм и след многократните явявания и разкази на единия от мъчениците. Местното предание било запазило идеята за светостта на мястото, но фактите отдавна били забравени... Нерядко хората споделяли, че усещат чудесно благоухание на мястото. Понякога виждали неземно сияние, друг път чували ангелско пеене, трети път - камбанен звън. Нерядко виждали и как точно на това място се появява непознат монах, понякога с кадилница в ръка. Но щом някой чоек се приближавал до него, монахът изчезвал - сякаш се разтварял в светъл облак. 

Години наред хората не можели да си обяснят каква тайна крие Кариес, докато не настъпил денят 1 юли 1959 г. Тогава започнала да се разплита тази чудна история.

Книгата, която се предлага, е съставена по авторските книги на игумения Евгения Клидара "История на манастира "Св. Рафаил" и избрани случаи от "Нови чудеса на свети Рафаил".

В книгата има много снимки.

-------------------------------------------------------

Корици: меки

Страници: 150

Година: 2013