Схиигумения Мария (Дохтовора)
Схиигумения Мария (Дохтовора)

Схиигумения Мария (Дохтовора)

Автор :Съст. Ловчански митрополит Гавриил
Издателство :Ловчанска Света Митрополия
Наличност :ДА
Цена : 15,00 лв.
Количество :  

Съставител на книгата е Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил – духовен син на приснопаметната подвижница на благочестието схиигумения Мария (Дохторова). 

Получила при монашеското си пострижение във Велика схима името на равноапостолната Мария-Магдалина, майка Мария се уподобява на великата Христова последователка и по своя живот още от ранна възраст – живот, изпълнен с добродетел, напрегнат духовен труд и беззаветна любов към Господа и хората. По Божия милост стъпките на великата подвижница на благочестието освещават и българската земя в периода 1954-1978 г., когато майка Мария е игуменка на Клисурски манастир “Св. Петка” до гр. Банкя. Именно там тя завършва своя равноангелен живот на 8 май 1978 г., в деня на възлюбения ученик и апостол на Господа св. Йоан Богослов, когото приживе особено е почитала.

Освен на български език книгата е издадена на руски и гръцки език и от момента на своята поява винаги се е радвала на голям интерес сред читателите. В настоящето издание е включена и главата “Из спомените на Ловчанския митрополит Гавриил”, която представлява посветените на матушка Мария беседи на Негово Високопреосвещенство със сестрите от Ново-Тихвинския манастир през 2006 г.

-------------

Корици: меки