Да достигнеш святост

Да достигнеш святост

  • 8.00 лв.

Описание

Книгата е съставена от избрани жития на миряни-подвижници от двутомника „Аскети в света”, издадени от „Света гора”. Неин автор е съвременен атонски старец (нежелаещ да афишира името си), близък сподвижник на известния гръцки духовен старец Паисий Светогорец (наскоро прогласен за светец). Съставена е по материали от спомени на съвременници и архивни документи. Езикът на книгата е жив, ярък и красив, което я прави лесна за четене и възприемане.
Поради големия интерес от страна на православните, двутомникът „Аскети в света” е преиздаван много пъти в Гърция, преведен е на много езици, включая на арабски и албански, а сега и на български.
Аскетите в света, описани в книгата, са хора, живели в света, също като нас, имали семейства, деца и грижи, страдали и се борили за оцеляването си. Тези хора търпеливо понасяли всичко, живели просто – по евангелски безхитростно и безропотно. Вярвали, дълбоко и неизменно вярвали, и се уповавали на Христос, на Света Богородица и на светиите. Тези хора всеки ден живеели с Христос, със Света Богородица и със светиите. Живеели с тях така, както със семейството си, само че ги поставяли преди семейството си. Някои дори общували с тях реално, както с човек с физически измерения.
Всяко жизнеописание е уникално, както е уникален животът на всеки човек. И в същото време всички си приличат по вярата и верността към Христос. И по търпението. И по незлобието. И по стараданието... И по любовта към всички. И по светостта...
Свикнали сме да приемаме светостта, подвигът в Христа, аскезата, добродетелите, молитвата като понятия, отнасящи се изключително към монасите. Тогава, само монасите ли се спасяват? Христос не прави разлика между монаси и миряни – за това свидетелства животът на хората, описан в тази книга. Живели са в различни части на Гърция, Турция, Русия, Албания, в различни исторически епохи (от времето на османската империя до наши дни), на различна възраст и от различни съсловия.
Защо книгата на атонския монах е ценна за нас – християните, които живеем в света и искаме да се спасим? Като четем как са живели т.нар. „мирски аскети”, можем да направим паралел със своя живот: на фона на техния пример да се видим ние какви сме, докъде сме, как живеем. Щом те са успели да се спасят и да влязат в сонма на светите праведници, значи можем и ние. Само трябва, подобно на тях, да настроим живота си по евангелски, да трептим на евангелската честота (по израза на стареца Паисий). Как да стане това? Отговорът е в предложените жития, които можем да определим като духовен реализъм, от който, струва ни се, всички се нуждаем. Поради достъпността си, книгата е адресирана към широк кръг читатели: както православни християни, така и прохождащи в православието, а също и към всички хора, за които спасението в Христа не е чужда идея.

--------------------------

Корици: меки

Страници: 144

Година: 2018

Отзиви (0)

Този продукт няма отзиви.

Още от категорията

Абонирайте се за нашия бюлетин