СВЕТИ НИКИФОР прокажения чудотворец
СВЕТИ НИКИФОР прокажения чудотворец

СВЕТИ НИКИФОР прокажения чудотворец

Автор :Монах Симон Светогорец
Издателство :"Свети Нектарий" ЕООД, Ангел Бончев
Наличност :НЕ
Цена : 9,99 лв.
Количество :  

Из Пролог

Преди години посещавах често болницата за прокажени „Св. Безсребреници” в Атина, като прекарвах много време със страдащите. Опознах ги добре и се привързах към тях. Това бяха хора, запечатали мъките на болестта, трагедията на изоставянето от най-близките, но пък бяха обдарени с истинско смирение. Много от тях нямаха крайници вследствие на проказата – трагична гледка, но имаха завидна вяра и надежда в Бога, а голямото им търпение още повече ги одухотворяваше. Именно там се запознах с отец Евмений – човек, пребогат на духовни дарби, който се превърна в мой изповедник. Старецът имаше духовен ориентир: един голям, но скрит светец – отец Никифор. Той е бил прокажен, но изпълнен с Божията благодат; сляп, но виждащ небесна светлина; парализиран, но винаги трезв и пребиваващ в молитва. Затова и светите му мощи благоухаят непрестанно. Той е бил свят съсъд, който събрал в себе си високи земни и небесни дарове.

Почувствах благословията и покровителството му да създам тези трудове, за да стане той популярен и познат сред клира. Беше ми много трудно, но усещах неговата помощ. Той нямаше живи роднини, от които да разбера подробности за ранните години на светеца от пребиваването му на о. Крит и в Египет. Починали са и повечето от тези, които са го познавали от лечебницата на о. Хиос и в Атина. Живите пък се бяха пръснали из цяла Гърция и по чужбина. Няколкото, които открих, мс свързаха с други и така Божията десница и свети Никифор ме водеха в изследването на неговото житие.

Благодарен съм на моя духовник отец Евмений, който ми вдъхна кураж да опиша живота на св. Никифор Прокажения Чудотворец. Материалите за написването на книгата бяха предоставени и използвани от Комисията по канонизация към Светия Синод на Вселенската патриаршия за провъзгласяването за светия на преподобния отец. (…)

Монах Симон Светогорец

-------------------------

Корици: меки

Страници: 140

Година: 2020