Във вихъра на един свят, който се променяше (Новомъчениците от Бердянск)

Във вихъра на един свят, който се променяше (Новомъчениците от Бердянск)

  • 9.00 лв.

Описание

Книгата на протойерей Николай Доненко "Новомъчениците от Бердянск" може да се определи като необикновена. На пръв поглед документалната сухост не предизвиква интерес, но зачете ли се човек, прочита я на един дъх, а впечатленията, които оставя, го карат да се връща отново към нея. Интресът към темата за хора, страдащи заради вярата, засегната в книгата, доведе до издаването ѝ в Гърция, под заглавие "Във вихъра на един свят, който се променяше", което отразява обстоятелствата около описваните събития. Към това заглавие се придържа и настоящото издание, в края на което са поместени предговорите на гръцките издатели.

В настоящото издание новомъченици са хората, пострадали по време на революцията в Русия, в резултат на която в страната се установява социализъм. Този строй, чрез идеологията си, имаше за цел да изгради "новия човек" като стъпало към "свръхчовека", символ на висок морал и социална справедливост, което документално е отразено в произведението.

Повод за превода и издаването на книгата бе благословението на преставилия се в Господа Неврокопски Митрополит Натанаил. Бързо развилата се негова болест не ни позволи да разговаряме с него и да разберем причините за това желание. Днес, четейки по-задълбочено текста заради подготовката по издаването му, а и доколкото познавахме дядо Натанаил, смятаме, че основна причина е неговата загриженост и желанието да отправи послание към християните в страната ни, с цел да се дадат обраци на подражание. А именно, как във времена на тежка зависимост от другородци, хората, в случая наши сънародници, ценят Христовата вяра и свещенството и как във времена на революция срещаме същата ценностна система на хора, стремящи се, чрез добродетели и молитва към Бога, да превъзмогнат човешката злоба и ненавист към себеподобните, породена от идеологии.

Йером. Гавриил

-------------------------

Корици: меки

Страници: 175

Година: 2014

Виж продукти от категория:

Отзиви (0)

Този продукт няма отзиви.

Още от категорията

Абонирайте се за нашия бюлетин