Свети Арсений Кападокийски
Свети Арсений Кападокийски

Свети Арсений Кападокийски

Автор :Монах Паисий Светогорец
Издателство :Славянобългарски монастир "Св. Вмчк Георги Зограф"
Наличност :ДА
Цена : 7,60 лв.
Количество :  

Свети Арсений Кападокийски е роден в село Фараса в Кападокия (Мала Азия) около 1840 г. Останал без родители в ранна възраст. Получил образование в семинария, на 26 години приел монашеско пострижение, а през 1870 г. бил ръкоположен за свещеник. Св. Арсений водел строг подвижнически живот и получил от Господа дар на прозорливост и изцеление. По неговата молитва се излекували хлухи, слепи, парализирани и бесновати. Предвиждал бъдещи изпитания, войни и изселването на малоазийските гърци от родната земя. Съпровождал своето паство при преселението през 1924 г. и починал скоро след пристигането си в Гърция.

Старецът Паисий Светогорец, изпитвал голямо благоговение към свети Арсений, тъй като също бил роден във Фараса, бил кръстен от светеца и наречен на неговото име. Той издирил мощите му и ги пренесъл първоначално в Коница, а после в манастира "Св. апостол Йоан Богослов" в Суроти. Сега и двамата велики праведници на нашето време се покоят в този манастир.

Многобройните чудеса на свети Арсений, които той извършвал приживе, продължили и след смъртта му. Това довело до канонизацията на преподобния в лика на светиите през 1986 г. Житието и чудесата му са събрани от стареца Паисий Светогорец в настоящата книга.

---------------------------

Корици: меки

Страници: 106