ПРОПОВЕДИ ЗА ЦЯЛАТА ГОДИНА

ПРОПОВЕДИ ЗА ЦЯЛАТА ГОДИНА

  • 20.00 лв.

Описание

Проповедите на св. Лука са кратки, той не изморява слушащите го с "многоглаголание". Темите са най-разнообразни, но център и ос на всички негови слова остава Евангелието. Нерядко той засяга теми, които поради недостатъчна подготвеност или от страх пред гнева на висшестоящите, другите свещеници изобщо не засягат. Множество негови проповеди са посветени на съвместимостта между науката и религията. Като влага мощта на ерудицията си и като привлича факти от еволюционното учение, физиологията и психологията, проповедникът се обявява в защита на евангелското учение за триединния състав на човека - дух, душа и тяло - триединство, на което той посвещава знаменита монография. Като защитава вярата от нападки, св. Лука дава примери от изтъкнати учени и философи, обръща се към историята на човешката мисъл. Многократно предпазва своите слушатели от греха на фанатизма, от ненавист към инакомислещите, към хората с различни възгледи. "Отнасяйте се внимателно към всяка чужда вяра, никога не унижавайте и не оскърбявайте"...

В равносметка за своя църковен живот св. Лука изброява, че за 38 години свещенство произнася 1250 проповеди, от които не по-малко от 750 са записани и оформени в 12 обемни машинописни тома.

Съветът на Московската духовна академия определя този сборник проповеди като "изключително явление в съвременния църковно-богословски живот" и избира автора за почетен член на академията.

----------------------------

Корици: меки

Страници: 551

Година: 2017

Отзиви (0)

Този продукт няма отзиви.

Още от категорията

Абонирайте се за нашия бюлетин