Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон
Сборник  в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон

Сборник в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон

Автор :Сборник
Издателство :Варненска и Великопреславска Света Митрополия
Наличност :ДА
Цена : 30,00 лв.
Количество :  

Сборникът в чест на Варненски и Преславски митрополит Симеон по случай петдесет-годишното му архиерейско служение е издаден първоначално през 1922 г. в град София от Светия Синод на Българската Църква. Второто му издание се реализира през 2020 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан съвместно от Варненска и Великопреславска света митрополия и Научния архив на БАН. Съставители са проф. дин Лизбет Любенова, Деница Мизинска и Мила Кръстева; конслултант - Галя Господинова.

 Митрополит Симеон се ползвал с голямо уважение от страна на християните и истинските родолюбци, радеещи за независима от когото и да било Църква и държава. Като народен представител той участва в изработването на Конституцията на България в Учредителното народно събрание, участва в делегацията на Първото народно събрание, изпратена в Ливадия, Крим, за да поднесе на княз Александър Батенберг акта за избирането му за български княз.

 Немалка е книжовната и научна дейност на Високопреосвещения митрополит - преводи от гръцки и оригинални творби. Затова е избран за член на Българската академия на науките. Участва в комисията за превод на св. Библия на новобългарски език, в изработването на Екзархийския устав.

 С църковно-просветното си и цялостно архипастирско дело, на което той завещава много свои средства, като създава фондове за ученици, с пълно право може да се каже, че митрополит Симеон е един от най-изявените народни будители, дейно участващ в изграждането на Църква и държава след Освобождението[1].

Предговор

 Тази година се навършват 180 години от рождението на Варненски и Преславски митрополит Симеон. Управлявал своята епархия в продължение на 65 години, най-големият каноник на нашата църква е вдъхвал респект още на своите съвременици. „Добър човек, сух и висок, прозорлив, духовит и образован, много интелигентно филантропическо око, приятен глас, добър оратор, отличен ум“ - така описва първите си впечатления от него Константин Иречек.

 Няма изследовател на новата българска история, който да не се е докосвал до богатия му духовен свят с удивление от неговата принципност, безкористност, безкомпромисност и патриотизъм. Яркото му присъствие е оставило следа не само в църковната история, но и в образованието, политиката, социалната дейност, обществения живот. Научните му трудове, които не са загубили стойността си и до днес, му носят заслужено званието академик. Щедър дарител, владиката оставя около 17 фонда от личните си средства за наука, подпомагане на бедни сираци, насърчаване на историческите и филологически изследвания.

 Обичта на хората от неговата епархия е показател за истинската духовна връзка между архиерей и паство. „Мъдростта и едновековният жизнен опит на митрополит Симеон ни задължават да чуем в неговите предупреждения гласа на ясновидец и пророк. Те са един завет за българския народ“ - казват шуменци за обичния си владика.

 През 1922 г., когато се навършват 50-години от неговата архиерейска дейност, дядо Симеон отказва всенародно честване с думите: „При вънкашното наше положение, при вътрешното наше неразположение, юбилей от моя страна би бил цяло безобразие“. Независимо от това, съвременниците, които се прекланят през този възрожденски колос, издават в негова чест Юбилеен сборник. Предлагаме тук на читателите обновеното му издание, с което Научният архив на БАН поставя началото на публикуването на богатото ръкописно наследство на Варненски и Преславски митрополит Симеон.

 † Варненски и Великопреславски митрополит Йоан