ЛЕСТВИЦА до небесните врати
ЛЕСТВИЦА до небесните врати

ЛЕСТВИЦА до небесните врати

Издателство :
Наличност :ДА
Цена : 7,20 лв.
Количество :  

Книгата е адаптиран и разяснителен текст на „Лествицата“ на преп. Йоан Лествичник, родена от реалния опит и истинското познание за човека и неговата душа, за начина на спасение и поредността на преминаване на стъпалата на християнското съвършенство. Стъпалата на духовната „Лествица“ представляват различни подвизи. С изключение на няколко подготвителни стъпала, които трябва да премине всеки стремящ се към спасение, в „Лествицата“ са откроени две главни части: 1.) подвизи или стъпала за очистване от гнездещите в стария човек пороци и страсти; 2.) подвизи или стъпала за преуспяване в духовния живот, с които се възстановява в душата на човека образът и подобието Божие (което само по себе си е спасението на християнина).
В своята книга игумен Герман Осецки (19 в.) е поднесъл текста на св. Йоановата „Лествица“ в достъпна и разбираема форма, приложима за изпълнение във всекидневието както на монасите, така и на миряните, ясно разкривайки „тесния път“, чийто край е Христос и чиито стъпала водят право в Рая. Предлаганата книга се отнася към т.нар. аскетическа литература, но яснотата на изказа и синтезираното й съдържание я правят широко достъпна за всички, които се стремят към Христа чрез постепенното нравствено усъвършенстване, както и за тези, които все още не знаят, но желаят да открият за себе си правия път, по който да тръгнат към Него.

За автора: Игумен Герман Осецки (в света Александър Космич Осецки) се родил на 19 февруари 1828 г. в с. Богородско в царска Русия в семейството на свещеник от Ярославска епархия на РПЦ. През 1847 година задършил Ярославската духовна семинария.

На 10 септември 1849 г. приел монашество.

През 1851 г. завършил Санкт-Петербургската духовна академия със степен магистър, след което е ръкоположен за йеромонах и назначен за професор и помощник-ректор по богословските науки в Санкт-Петербургската духовна семинария.

От 1853 до 1857 г. - инспектор в Новгородската семинария;

от 1857 г. - ректор на Кавказката семинария;

от 1859 г. - ректор на Самарската семинария;

от 1863 г. - архимандрит, наместник на Александро-Невската лавра;

от 1867 г. - епископ Сумски;

от 1872 до 1886 г. - епископ Кавказки и Екатеринославски.

Починал на 18 декември 1895 г., погребан в Александро-Невската лавра. 

Игумен Герман е автор на различни духовни съчинения. Главният му труд е "Преподобният Йоан Лествичник и неговата "Лествица" за постепенното нравствено усъвършестване". В последствие този труд е синтезиран за полза и ползване от всички християни, които искрено, а не формално, желаят да живеят в Христовата Църква и да се усъвършенстват нравствено до достигане (по възможностите си) на Христовата пълнота, съгласно думите на апостола, за да се спасят. Именно него предлагаме в настоящото издание.

----------------

Корици: меки

Страници: 144

Година: 2020