Светият Град Асеновград - филм (DVD)
Светият Град Асеновград - филм (DVD)

Светият Град Асеновград - филм (DVD)

Издателство :
Наличност :ДА
Цена : 13,00 лв.
Количество :  

Дискът съдържа пълнта версия на филма на журналиста Ангел Бончев "Светият град- Асеновград", показващ запазената духовност на града с най-много църкви и параклиси в България. Историята на храмовете е представена от хора, усетили благодатта в Божиите домове на Асеновград. Разкази за чудеса, лични преживявания и вяра - така филмът разкрива богатството на едно от най-значимите култови места в България.

Симеон Сакскобургготски е един от участниците в лентата. Той повдига завесата за своите спомени за лятото на 1996-та година, когато за първи път стъпва на родна земя, след 50-годишно изгнание и уникалният за него момент - прави първа копка на храм "Св. Архангел Михаил" в гр. Асеновград. Спомените на г-н Сакскобургготски за този съкровен за него момент само във филма "Светият град- Асеновград".

За преживяно чудо пред иконата на свети Мина в храм „Св. Богородица – Успение” споделя за първи път именно пред журналиста Ангел Бончев кметът на Асеновград, д-р Емил Караиванов. В знак на благодарност към светеца той кръщава дъщеря си на негово име.

И още: Как деца с проблем в говора проговарят, след като отпият от светената вода в параклиса "Св.св Константин и Елена", как една асеновградчанка със сериозен здравословен проблем се моли пред иконата „Света Богородица - Златна ябълка” за рожба и не след дълго зачева, как Асеновград отбелязва празникът Преполовение и на този празник се срещат две чудотворни икони... Всичко това и още, събрано в 54 минути.

 

"....Филмът "Светият град- Асеновград" не е просто филм за Асеновград, той е венецът на Вярата, Надеждата и Любовта, неуморният труд и талант. Аз дълбоко ценя труда на автора господин Ангел Бончев за духовната радост, която ни достави със своето творение за неговия роден град. Ценя и благодаря!..." 

                                                                   

Негово Високопреосвещенство † Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ