Изяснение на Четириевангелиегто - Евангелие от свети Апостол и евангелист Лука, Книга 3
Изяснение на Четириевангелиегто - Евангелие от свети Апостол и евангелист Лука, Книга 3

Изяснение на Четириевангелиегто - Евангелие от свети Апостол и евангелист Лука, Книга 3

Автор :Иван Николов
Издателство :Витезда
Наличност :НЕ
Цена : 12,00 лв.
Количество :  

Църквата забранява на своите чеда да четат светата Библия без устно или писмено ръководство по изяснение на свещения текст. А това изяснение на Свещеното Писание са ни го дали приемниците на Апостолите - светите Отци и църковни Учители от най-дълбока християнска древност до наши дни. Под ръководството на Светия Дух свещените тълкуватели взаимно са се допълвали и са обогатявали смисъла и значението на Божествените Писания, така че те да станат достъпни, спасителни и актуални за всеки, който искрено пристъпи към тях.

Настоящата книга - „Изяснение на светото Евангелие по св. Лука“ - съдържа в синтез тълкуванията на това Евангелие от традиционни православни автори, които от своя страна са ползвали трудовете на древните св. Отци. Това лесно може да се види, както от библиографията на настоящата книга, така и от текстовете под черта, каквито има на всяка страница.
Предвид апостасийния, икуменически и модернистичен дух обхванал немалко църковни и богословски структури у нас, съставителят на този труд се е постарал да се придържа стриктно към класическия православен светоглед на изяснение буквата и духа на Евангелското Слово. В този смисъл тази книга е с подчертан апологетико-мисионерски характер. От една страна тя защитава православните догмати на вярата, посочвайки техния евангелски произход и съдържание, а от друга - изобличава лъжеученията на еретици и сектанти, построени върху неправилно разбиране на буквата и духа на Евангелието.

Този компилативен труд не претендира за научност в академичния смисъл на думата, а цели да изясни Евангелието на възможно най-прост и достъпен език, както и да посочи заблужденията на сектантските тълкувания на свещения текст и по този начин да предпази православния християнин от техните лъстиви злоумисли. Книгата може да се ползва и от свещениците за техните неделни и празнични проповеди, като тълкувателните места се подбират според съответния евангелски текст, четен на Литургията или паралелен на него от друго Евангелие.
         Съставителят на този труд се занимава с предлаганата материя - Изяснение на Новия Завет - около 40 години, от които повечето време като преподавател по Свещено Писание на Нов Завет в Софийската духовна семинария. Затова той, считайки че има какво да каже по този предмет за Божия слава, Церкви и Отечеству на пользу - предлага на читателите си тази книга.

„Изследвайте Писанията, защото вие мислите чрез тях да имате живот вечен. И те са, които свидетелстват за Мене (Христос)“ (Йоан 5:39). В тези Писания според св. Ап. Петър „има някои места мъчни за разбиране, които невежи и неукрепнали изопачават... за своя си погибел. Вие, прочее, възлюбени, като знаете това от по-рано, пазете се да не би, увлечени от заблуждението на беззаконниците, да отпаднете от твърдостта си, но растете в благодат и познаване на Господа нашего и Спасителя Иисуса Христа“ (2 Петър 3:16-18).

Дано тази книга допринесе за това, а след нея, ако е воля Божия! - да излезе и изяснението на последното свето Евангелие - на св. Йоан Богослов.

„Нему (на Христа) слава и сега и в ден вечний. Амин.“ (2 Петър 3:18).

----------------------------------------------

Корици: меки

Страници: 357

Година: 2015