Страстите и борбата с тях
Страстите и борбата с тях

Страстите и борбата с тях

Автор :Светител Теофан Затворник
Издателство :СамИздат
Наличност :НЕ
Цена : 10,00 лв.
Количество :  

"Скъпи в Господа читатели,

Притежавате книга, която по своята същина представлява задълбочено изследване на един от най-важните и същевременно най-трудни въпроси в християнството - въпросът за греха, за неговата същност, проявлене и начини за неговото отстраняване.

Познаваме ли обаче православните нравствени критерии за добро и зло? Можем ли да обясним откъде у нас се поражда смут, какво точно провокира унинието и отчаянието, къде се заражда похотта, в какво е коренът на гордостта, как да наложим самоконтрол и защо е необходимо да го правим? Отговорът на тези въпроси се корени в познаването на самите себе си и в знанието какво е точно доброто и как нравственото ни очиства, а злото - безнравственото - ни погубва.

Свети Теофан Затворник анализира изключително прецизно точно това - кой е източникът на нашите нравствени падения, на страстите - причината за греховете и какъв е начинът за духовно опазване и изцеление. 

Няма да е пресилено, ако кажем, че "Страстите и борбата с тях" прави прецизен разрез на нашите чувства и може да послужи като анатомия на греха. Зад разбираемо поднесените мисли и изводи се крие огромен духовен труд, търпеливо и дълго трупана мъдрост, страдание за всяко наше грехопадение и искрена любов към Бога и ближния. Обясненията на свети Теофан Затворник за греха са толкова точни и така разтърсващи, че трудно някой може да остане безразличен, прочитайки тази книга...."

(Из Предговор, Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ)

--------------------------------------------------------

Превод от руски език: Албена Симеонова

Корици: меки

Страници: 288

Година: 2007