ЖИВОТЪТ НА ОТЦИТЕ
ЖИВОТЪТ НА ОТЦИТЕ

ЖИВОТЪТ НА ОТЦИТЕ

Автор :Св. Григорий Туронски
Издателство :Лествица
Наличност :ДА
Цена : 10,00 лв.
Количество :  

Св. Григорий Туронски – със светското име Георги Флоренций – е роден на 30 ноември 538 (или 539) г. в град Арверн (дн. Клермон-Феран – Франция). Той произхождал от знатно семейство, прославено и с имената на много епископи. След като още млад преживял една тежка болест, св. Григорий дал обет за служение на Църквата. През 573 (или 574) г. той бил поставен за епископ на град Турон (дн. Тур – Франция), какъвто останал до отминаването си на небесата през 593 или 594 г. 

Животът на отците от св. Григорий Туронски е произведение от двадесет разказа за светци, живели в земите на днешните Франция и Швейцария. Животът на отците е не само част от литературната съкровищница на древното християнство, но представя картини от друго измерение и е живо свидетелство за различен светоглед, с различни стойности и идеали, въплътен от конкретни личности на конкретно място и в конкретен исторически момент.

Истинското християнство пропива целия светоглед на духовно извисената личност – мисълта, сърцето и волята вече ще бъдат на друго място, в един нов свят. Усещането за този нов свят, съзерцаването му, животът в него започва още тук, на земята; ако сега не бъде поставено началото на живота в новия свят, той не би могъл да получи и славната си пълнота в бъдещето. Това сякаш казва св. Григорий Туронски в Животът на отците – чрез разказа за редица истински личности. Обикновено техният път минава през оттеглянето извън човешкото общество – в манастир, а много често и в отшелничество. По каква причина? – В търсене на другия свят; те постъпвали така, за да съзрат другия свят... И като се докосвали до него, като го преживявали, те вече можели да предадат и на други усещането за него. Това ставало и с физическите изцеления, които се извършвали по техните молитви, но най-вече с духовното им въздействие. А връзката не спирала с края на земния им живот. Напротив – преминаването на християнските светци във вечността означава тържество и още по-голяма възможност за помощ на онези, които ги обичат и призовават. Това е всъщност едно ново семейство – християнското семейство на вечното отечество, събрано отново при своя Баща, в един нов, чудесен свят. Завинаги...

Росен Миланов

*  *  *

Росен Миланов е православен богослов и преводач, автор на множество научни публикации. Добре познат е със своята преводаческа дейност в областта на древнохристиянската латинска традиция. Той е преподавател във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", катедра "Класически и източни езици и култури".

---------------------------------

Корици: меки

Страници: 180

Година: 2017

Превод от латински език.

*  *  *

Книгата може да се закупи на едро с отстъпка от продажната цена.

e-mail: izdat.lestvitsa@abv.bg