ЖАЖДА ЗА БОГА
ЖАЖДА ЗА БОГА

ЖАЖДА ЗА БОГА

Автор :Архимандрит Варнава Янку
Издателство :Странник
Наличност :ДА
Цена : 12,00 лв.
Количество :  

Покаянието не е моментно събитие, а е състояние на живот. То е нашето всекидневно усилие, което полагаме, да не се отчайваме и да се обръщаме към Божията любов. Разбирането за покаянието като акт, който се случва от време на време, не е правдиво, защото винаги се намираме в опасност от греха и изкушението. Поради тази причина сме зависими от Бога. Св. Исаак Сириец казва, че тъй като всички се намираме в опасност от изкушението и всички сме грешни, не съществува по-висша добродетел от покаянието. Особено важно е онова, което знаем на теория, да се превърне в съзнание на нашето сърце. Само тогава то ще има практически изражения, които определят отношението ни спрямо другия. Ако имаме съзнание за тази истина, тогава по различен начин ще възприемаме както събитията от нашия живот, така и другите хора. 

Покаянието е преминаване от скръбта за нашата лична вина към мъчителната жажда за лично общение с Бога.

*  *  *

Архимандрит Варнава Янку е роден през 1965 г-. в Кипър. Израства и следва в Солун. Завършва философия и богословие в Солунския Аристотелев университет. Служи в храм "Света Богородица Лаодигитрия" в Солун, изпълнява длъжността игумен на манастира "Света Теодора" в същия град и завежда отдела за работата с младежи към Солунската митрополия.

Беседите в настоящия сборник са изнесени предимно в неговата енория. Те са предизвикателство към съвременния човек.

Думите на архимандрит Варнава служат като духовен ориентир в днешното объркано време и задават критерии за автентичен духовен живот, благодатно преживяван в Църквата. А най-вече ни помага да почувстваме дълбоката жажда вътре в нас - жаждата за Живота, жаждата за Истината, жаждата за Светлината, жаждата за Бога.

-------------------------------------------------------

Корици: меки

Страници: 406

Година: 2017