Откъде идваме и накъде отиваме
Откъде идваме и накъде отиваме

Откъде идваме и накъде отиваме

Автор :Ставрофорен ик. Павел Гърбов
Издателство :Храм "Св. Йоан Богослов", гр. Карнобат
Наличност :ДА
Цена : 14,60 лв.
Количество :  

(Съвременното българско училище, като фактор за нехристиянското възпитание на децата)

Настоящата книга на отец Павел Гърбов е критика на безбожната съвременна българска „образователна" система - чрез разобличаване на някои от нейните „свещени крави" в главните светогледни дисциплини: физиката, биологията, литературата.
Православната апологетика от незапомнени времена се бори срещу безбожието във всичките му форми. Но в съвременна България това почти не се прави. Някакси сме свикнали с общообразователното безбожие. Някакси сме приели, че Светият Дух е меродавен само в храма и в Църквата, а светският дух законно владее всичко останало.
Традиционният български култ към училището и знанието (към „буквите", към, четенето") сякаш ни пречи да различаваме духовете. Всички виждаме всеобщия упадък - разтлението - на българското училище, но повече се притесняваме за това, че децата днес "не четат", отколкото за това какво всъщност четат и учат в училище, т.е. какво им се постулира като обществена норма.

Тази книга е не толкова завършек на един труд, колкото начало. Тя е много полезна като пръв мащабен съвременен опит за разобличаване антихристиянския характер на образователната ни система. Но в този си труд авторът лично се ангажира с по-нататъшното бъдещо разработване и отстояване на тази тема.

Георги Тодоров

------------------------

Корици: меки

Страници: 171

Година: 2019